Köpekleri Hangi Sıklıkla Yıkamalıyız?
Evcil hayvan sahipleri için hazırladığımız yazımızda; köpekler ne sıklıkta yıkanır, köpekler ne sıklıkla yıkanmalı, köpekler sık yıkanırsa ne olur gibi sorularına cevap bulacaksınız.
Bir köpeğin ne sıklıkta yıkanacağı aslında birçok faktöre bağlıdır. Her köpeğin deri ve tüy yapısı, yaşam tarzı, beslenmesi kendine özeldir ve bu etkenler köpeklerin bakımında oldukça önemli yer kaplar. Tüysüz bir ırkın yıkanma sıklığı ile Maltese Terrier ve Collie gibi ırkların yıkanma sıklığı, bakım ihtiyacı aynı olmayacaktır. Golden Retriever köpek sahipleri, “golden köpekler ne sıklıkla yıkanır” veya yavru köpek sahipleri de “yavru köpekler ne sıklıkla yıkanır” sorularını sıklıkla sormaktadır.
Bu yüzden öncelikli olarak köpeğinizin yaşına, tüy yapısına, tüy uzunluğuna, tüylerinin kalitesine çok dikkat etmelisiniz. Bu da köpeğinizin ırkı kadar, köpeğinizin beslenmesine, sağlığına, yaşam tarzına, hareketliliğine ve bakımına bağlıdır.
Köpekler Ne Zaman Yıkanmalıdır?
Büyük ihtimalle hayvan sahipleri köpeklerini ayda bir kez yıkamanın sağlıklı olup olmadığını da merak ediyordur. Veteriner hekiminiz aksini söylemediği ve köpeğiniz çamura bulanmadığı, aşırı kirlenmediği sürece ayda bir yıkanması onun için yeterli olacaktır. Kış aylarında yıkama aralığı artırılabilir.
Eğer daha sık yıkamak istiyorsanız sabun içermeyen şampuanlar kullanmanız, iki-üç haftada bir olacak şekilde yıkamanız daha sağlıklı olabilir. Fazla ve sık kullanılan şampuanlar köpeğiniz için fayda sağlamayacaktır. Çok sık yıkanan köpeklerde deri irrite olacak, kıl folikülleri yıpranacak ve bakteriyel enfeksiyonlar, mantar problemleri artış gösterecektir.
Tekrar söylemek gerekirse köpeğinizi yıkama sıklığınız yıkama nedeninize bağlı olarak değişebilir. Eğer yıkamanız hekiminizin önerdiği bir tedavi yönteminin içinde geçiyorsa zaten sıklığına da hekiminiz karar verecektir. Fakat, sırf köpeğiniz suyu seviyor diye onu her hafta şampuanlarla yıkayacaksanız ne yazık ki onun derisine ve sağlığına kısa süre içinde zarar vermiş olacaksınız. Özetlemek gerekirse; köpeklerinizin derisinin pH’sını bozmayacak sıklıkta, köpek şampuanlarıyla, aksi gerekmedikçe ayda bir olacak şekilde yıkamanız faydalı olacaktır diyebiliriz.
Köpeklere Banyo Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Köpeklerde banyo alışkanlığı yavruyken kazandırılır. Peki yavru köpekler ne zaman yıkanır ? En erken 4-5 aylık yaşı doldurduktan sonra yıkanabilir. Banyo işlemini eğlenceli hale getirirseniz köpeğinizin yıkanmaya alışması daha kolay olabilir.
-Köpeğiniz banyodayken ödül maması ile ödüllendirin.
- -Zaman içerisinde ödül maması almadan da gelmeyi öğrenecektir. Yıkamaya ayaklarından başlayın.
- -Eğer yıkanmak istemezse henüz hazır değildir. Onu banyo yapmaya zorlamayın.
Köpeğimi Yıkarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Banyo öncesi köpeğinizi güzelce tarayarak topaklaşan tüylerini açın. Islandığında tüy topaklarını açmak zor olacaktır.
-Köpeğiniz kalın tüylüyse şampuandan önce iyice ıslatmalısınız.
- -Köpekler için özel olarak üretilmiş şampuan kullanmalısınız. İnsanlar için üretilmiş şampuanlar deride kepeklenme veya ciddi dermatolojik problemlere sebep olabilir.
- -Köpeğinizi haftada bir yıkıyorsanız sabunsuz veya nemlendiricili köpek şampuanları kullanmalısınız.
- -Köpeğinizin baş kısmını en son yıkamalısınız. Çünkü başını yıkadığınızda kendini silkeleyecektir.
- -Başını yıkarken kulağına su kaçırmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Kulağına su kaçtığı durumlarda dış kulak (ototitis externa) veya iç kulak (otitis interna) yolu enfeksiyonu oluşabilir.
- -Banyodan sonra köpeğinizi tamamen kurulamalısınız. Vücudunun nemli kalması mantara sebep olabilir.
- -Banyo sonrası köpeğinizi ıslak ıslak güneşin altında bırakmamalısınız. Bunun yerine onu fön makinasıyla kurutmalısınız.
Köpeğimi Yıkamak İçin Ne Kullanabilirim?
Dalinle köpek yıkanır mı?” veya “Bebek şampuanıyla köpeğimi yıkayabilir miyim?” oluyor. Şunu çok iyi bilmek gerekir ki, insanların ve köpeklerin deri pH değeri birbirinden farklıdır. Bu sebeple köpeğinizi yıkarken onlar için özel üretilmiş köpek şampuanlarını kullanmalısınız. Aksi takdirde derisinde kepeklenme, kuruma ve egzama gibi dermatolojik problemler oluşabilir.
Yorum Yap